En tung säsong för AIK – kan räddas av Svenska Cupen

Efter en tung start på säsongen fick Rikard Norling sparken av AIK. Även om det sedan blev bättre, har AIK inte kunnat leva upp till förväntningarna denna säsong. För att nå spel i Europa nästa säsong behöver man nu vinna Svenska Cupen i början på nästa år.

AIK har senaste åren varit ett topplag i Allsvenskan. SM-guld 2018 och en fjärdeplats i tabellen förra säsong. Men i år har det gått tyngre.

Starten på säsongen, åtminstone om vi kollar på de tre första matcherna, blev helt okej resultatmässigt. Visserligen förlust mot IFK Norrköping, men innan dess seger mot Örebro och i den tredje omgången seger mot Hammarby. 

Men sedan började en tung period för AIK. Något som nog ingen hade räknat med. För inför säsongen var man topptippade. Tittar vi på exempelvis bettingsidan Unibet, så var det bara Malmö, Hammarby och Djurgården som ansågs vara större favorit.

Från omgång fyra och fram till och med omgång 16 tog AIK endast åtta poäng. En period som satt en grund till att laget inte kunnat vara med och utmana om SM-guldet. Men även att man inte kunnat nå en Europaplats till nästa säsong, vilket är tråkigt och rent av en stor besvikelse. 

Svenska Cupen – sista chansen till Europa

Faktum är att säsongen inte ens går att rädda upp med en viktig fjärdeplats, utan nu måste man vinna Svenska Cupen i början på 2021 för att inte drömmen om Europaspel ska spricka. Det blir tufft, men absolut inte omöjligt, om nu AIK verkligen går in för det och satsar på det. Vilket man lär göra.

AIK är sedan tidigare klara för gruppspel i Svenska Cupen, som äger rum innan Allsvenskan drar igång igen. Detta efter att man slagit ut Karlslund med 2-1 i kvalet.

Två omgångar kvar av Allsvenskan

Men innan man kan blicka fram mot nästa säsong är det två matcher kvar att spela för AIK och övriga lag i Allsvenskan. Först mot Kalmar och avslutningsvis mot Elfsborg. Sex poäng som kan göra att AIK klättrar några placeringar uppåt i tabellen, från den niondeplats man är på idag.

Sedan kan vi börja titta på vad olika betting sajter tror om AIK nästa säsong. Det är framförallt en spännande tid med Silly Season framför oss. Sedan finns det många förhoppningar om att fotbollen i Sverige ska kunna börja ta in publik igen. 

Publik är något som AIK behöver. Stödet på hemmaplan är extra viktigt, vilket man också kan se i resultaten denna säsong. Endast 20 poäng på 14 hemmamatcher i Allsvenskan. Kan jämföras med 35 poäng på 15 hemmamatcher under 2019. En klar och tydlig skillnad. 

Så med andra ord finns det en hel del att se fram emot under 2021. Då med en bättre start på serien som grund till en framgångsrik säsong och med en förhoppning om att supportrarna får kliva in på läktaren igen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *