AIK och vägen till Europa 

2019 var inte ett framgångsrikt år för AIK. Som regerande SM-mästare från 2018 var de kvalificerade till kvalspel i Champions League, men de blev utslagna av slovenska Maribor under förlängning. Förhoppningarna om att spela i Europa, vilket var tränaren Rikard Norlings stora mål, var däremot inte grusade. Laget hade chansen att ta sig till Europa League, men i playoff mötte de ett ännu tuffare motstånd. Då ställdes de skotska Celtic och föll tungt med resultatet 1–6.

AIK är ett av de svenska lag som flera gånger har getts chansen att spela i Europa. De har däremot inte nått längre än till gruppspelen och flera gånger har de fallit på mållinjen. Orsaken har varierat. Ibland har det varit för att de har mött lag som på pappret är starkare och ibland har spelupplägget varit fel.

Tidigare Europaresultat 

AIK är en av de äldsta fortfarande aktiva idrottsklubbarna i Sverige. AIK fotboll bildades i slutet av 1800-talet och sedan dess har de vunnit Svenska Cupen åtta gånger och Allsvenskan tolv gånger. De har också spelat i 25 turneringar i Europa.

Deras största framgång i en europeisk fotbollsturnering kom i Cupvinnarcupen, vilken spelades fram till säsongen 1998/99. Detta var en turnering som spelades mellan vinnarna i nationella cuper som motsvarade Svenska Cupen, såsom brittiska FA Cup och spanska Copa del Ray. Säsongen 96/97 tog de sig till kvartsfinalen men åkte ut mot FC Barcelona med totalt 4-2. Det första mötet slutade i en 3-1 vinst till Barca medan det andra mötet slutade oavgjort med 1-1. FC Barcelona stod sedermera som slutsegrare i cupen.

AIK har spelat i Champions League fyra gånger. Första gången var säsongen 93/94 och de tog sig till omgång 1, där de åkte ut mot Sparta Prag. Andra gången var säsongen 99/00. Då tog de sig till gruppspelet men lyckades inte vinna en enda match. De hamnade i en tung grupp och ställdes mot FC Barcelona, Arsenal och AC Fiorentina. Deras bästa match slutade oavgjort mot Fiorentina på Råsunda. Tredje gången var säsongen 10/11, då de tog sig till kvalomgång 3, och fjärde gången var i år. Då åkte de ut mot NK Maribor i andra kvalificeringsrundan.

Årets utslagning ur Champions League-spelet tog dem till playoff i Europa League. Det var femtonde gången de tog sig till Europa League-spel, som fram till 2009 kallades för Uefa-cupen. Första gången AIK var med var säsongen 73/74 och som längst tog de sig till gruppspel säsongen 12/13. Då ställdes de mot Napoli, Dnipro och Eindhoven. Enda segern var mot Eindhoven på hemmaplan.

AIK har haft stor otur i lottningarna och ofta ställts mot högt rankade lag. De har mött FC Barcelona fyra gånger, varav de har förlorat tre matcher och spelat en oavgjord. Den spanska klubben är den europeiska klubb som AIK har mött flest gånger.

Giganterna i Europatoppen

Det är ett lag som sticker ut när det pratas om Champions League och det är Real Madrid. Det är den mest framgångsrika klubben. De har varit i final hela 16 gånger och 13 av dessa har slutat i seger. Efter dem kommer Milan med sju segrar, Liverpool med sex segrar och Bayern München och FC Barcelona på delad fjärdeplats med fem segrar. Sett till Uefas koefficientranking spelar dessa fem lag i de topp fyra bästa nationerna. Spanien har varit högst rankad fem säsonger i rad. Sverige är rankat som nummer 21. Inför säsongen 19/20 är det två brittiska lag som har de bästa oddsen för att vinna Champions League. Enligt 888sport bonus erbjuder välkomstbonus för nybörjare, är oddset 4.75 för att Manchester City vinner, medan oddsen för att de regerande mästarna Liverpool vinner är 5.75 (17 december).

Historiskt sett har ovannämnda lag varit bland de mest framgångsrika i sina respektive ligor tack vare kombinationen av tränare, spelare, uppställningar och finansiella medel. De har lyckats bygga upp sina trupper av både nationella som utländska talanger. Detta ledde bland annat till att Barcelona 2015 vann både La Liga, Copa del Rey och Champions League. Det var första säsongen de hade Messi, Suarez och Neymar i truppen och de stod för 27 av lagets Champions League-mål.

AIK:s väg till toppen

AIK har en lång, men inte omöjlig, väg att gå för att slå sig in bland de bästa lagen i Europa. De har redan Friends Arena som hemmaplan, vilket är Sverige största fotbollsarena som uppfyller alla krav som ställs av UEFA. De har visserligen inte samma ekonomiska förutsättningar som toppklubbarna, men utan ett bra spelupplägg spelar det ingen roll hur bra talanger som finns i truppen. De hade alla möjligheter att ta sig längre i Champions League och på pappret borde de ha besegrat NK Maribor.

De senaste säsongerna har AIK gjort sig kända för att spela ett defensivt spel. Det fungerade i Allsvenskan 2018, men det var samtidigt en målfattig säsong. AIK gjorde 50 mål på 30 matcher, vilket var en låg målstatistik för ett segrande lag. För att mäta sig med de allra bästa lagen måste de använda ett spelupplägg som både är defensivt och offensivt. De måste utmana och möta sina motståndare och inte bara backa och försvara. Norling sa i början av säsongen att han ville testa nya uppställningar men av någon anledning föll man in i gamla spår. Det har gjort att supportrar har börjat att ropa efter en ny tränarstab och nya spelare.

AIK har fortfarande en chans att ta sig till Europa 2020. De har nämligen tagit sig vidare till gruppspelet i Svenska Cupen och cupvinnaren ges en direktplats till Europa League. AIK kan ta sig till Europa på två sätt. De går vidare om de vinner cupen eller om de slutar på en fjärdeplats efter Hammarby, Djurgården och Malmö. Eftersom de redan är kvalificerade till Europaspel nästa år ges platsen automatiskt till det bäst placerade laget som inte är kvalificerat. AIK lottades in i grupp 4, av 8, och kommer att spela sin första gruppmatch den 23 februari.

AIK har alla möjligheter att ta sig långt i Europa. Det gäller bara att hitta ett spelupplägg som går att använda mot både nationella och internationella motståndare. Kanske hade de behövt spela efter olika upplägg. Om inte annat hade det gjort det svårare för motståndarna att välja taktik när de möter svartgult.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *