AIK:are i Europa

Den eviga frågan om hur bra svensk fotboll är på att utveckla talanger, kanske inte har något enkelt och rakt svar, men en sak är säker – AIK har numera rätt så många spelare ute i Europa som på olika sätt har varit en del av Gnaget.

Alltid AIK:are på tipskupongerna

När vi går igenom matcher och läser Europatipset tips finns det garanterat alltid en lirare med AIK-bakgrund i någon av klubbarna på kupongen. På många sätt är det ett mycket gott betyg för AIK:s verksamhet och då kanske inte bara att fostra spelare från grunden, utan kanske än mer ge dem en chans att under en viktig period av karriären, utveckla spelaren till nästa nivå.

Alexander Isak

Den blott 19-årige Alexander Isak skrev nyligen på för spanska Real Sociedad och är numer bofast i det svenska landslaget. Han värvades från AIK till Borussia Dortmund i en synnerligen omskriven övergång. Dortmund tillhör nämligen världseliten är det gäller att utveckla unga talanger och ge dem chansen att spela på den absoluta toppnivån i Europa. AIK hade gjort grundjobbet i odlandet av en talang utöver det vanliga då han började där redan 2005, men ändå räckte det inte riktigt till för att ta en plats i Bundesligas näst bästa klubb. Flyttlasset gick istället till Baskien och Real Sociedad, vilket i sig kommer ge Isak en ny plattform att utvecklas i en klubb som har ett rätt så intressant lagbygge.

Robin Quaison

Tillsammans med Isak på topp i det svenska landslaget finner vi numera även en annan AIK-produkt, nämligen Robin Quaison. Redan som sjuåring kom han till Gnaget och tog sig in i A-laget 2012, därefter blev det utlandsäventyr i Palermo och numera finns han i tyska FC Mainz. 25-åringen har en betydligt längre utvecklingskurva än Isak (som setts som underbarn redan i de yngre tonåren) och det är först nu som Quasion kan se sig som en nyckelspelare i det svenska landslaget.

Kristoffer Olsson

Men det finns andra sätt att utveckla spelare. Kristoffer Olsson skrev på för AIK 2017. Superlöftet som fostrades i IFK Norrköping gick som mycket ung till Arsenals ungdomsverksamhet och hoppet om en framtid inom den yppersta eliten var påtagligt. Men det blev aldrig något genombrott i Premier League. Istället gick flyttlasset till danska FC Midtjylland och när han till slut landade i AIK, var det inte som en lirare på europeisk toppnivå. Men tiden i AIK förändrade allt. SM-guld och svenska landslaget samt en utveckling som äntligen pekade på att han nådde sin potential. Han klev upp på en ny nivå, där han fortfarande är kvar. Numera proffs i ryska Krasnodar och dessutom har han behållit sin plats i landslagstruppen.

Sebastian Larsson

Ja, och så finns ju där Sebastian Larsson, även han en produkt av Arsenals ungdomsverksamhet och med lång erfarenhet av Premier League samt The Championship. I klubbar som just Arsenal, såväl som Birmingham, Sunderland och Hull City. Dessutom nyckelspelare i svenska landslaget sedan 2008 med en bra bit över 100 landskamper. 2018 skriver han på för AIK. Den tänkta reträttposten blir till en nytändning. SM-guld och fortsatt spel i landslaget, och än är det inte över.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *