Utan klassiska mittbackar blir det inga derby-segrar

AIK vann ännu ett derby mot Djurgården och striden om det allsvenska guldet tätnade, men mitt i all denna eufori var det ändå en intervju i halvtid som fick en att tänka till och inse att det är nya tider på ett vis, men att allt ändå är sig likt. Det nya är hur förutsättningar och omgivning förändrats, det gamla är att utan riktigt bra mittbackar vinner man inga derbyn.

LeoVegas – ovisst läge för ett börsnoterat spelbolag

Oddsmakarna kan inte haft det lätt inför det senaste Stockholmsderbyt, där traditionen talade för AIK medan formen för Djurgården. Inte minst de större och etablerade spelbolagen river ofta sina analytiska hårtestar i dessa sammanhang och frågan är om det inte är mer förutsägbart att spela slots på leovegas casino än på deras spelodds på just denna superheta tillställning. Men för den som älskar fotboll, så lever numera derbyn nästan alltid upp till förväntningarna när det gäller dramatik och inramning.

Straff avgjorde senast

Sebastian Larssons straff i den 23:e minuten gjorde att AIK kunde gå till halvtidsvila med en mycket viktig ledning, inte minst psykologiskt, då Djurgården leder allsvenskan och surfar på en fantastisk framgångsvåg medan Gnaget har tagit sig till toppen genom hårt jobb. Larssons mål innebar att psykologin svängde till AIK:s fördel då Djurgårdens derby-spöke gjorde sig alltmer påmind. Vinnartraditionen hade övertaget över dagsformen.

Legendaren intervjuas i halvtid

I halvtidspausen kliver en något gråsprängd herre ut på plan. Sven ”Dala” Dahlkvist är en av AIK:s stora legendarer, trogen klubben från 1975 – 1987. Dessutom en nyckelspelare i det svenska landslaget som gjorde 39 landskamper och ansågs given tillsammans med Glenn Hysén i det svenska mittlåset under första halvan av 80-talet. Vann för övrigt guldbollen 1984. En herre som också avgjort derbyn, men samtidigt aldrig varit i närheten av dagens febriga fotbollsintresse.

Allsvenskan nu och då

Att spela allsvensk fotboll med över 45 000 åskådare på läktarna hörde definitivt inte till vanligheterna på 1980-talet och inte tjänade ”Dala” ens i närheten av samma pengar som dagens lirare, men han var gjuten i landslaget, vilket för det mesta är en utopi för dagens allsvenska spelare.

Dagens hyllade mittbackar

Djurgårdens hyllade mittbackar visade sig mänskliga och orsakade straffen medan AIK höll hela tiden ut med den rutinerade Per Karlsson som sedvanlig dirigent. Även han – likt ”Dala” – en trotjänare som heller aldrig spelat utomlands och även om han har gjort landskamper för Sverige så slutade det vid två stycken under 2010. Karlsson kom från Vasalund till AIK 1998 och för närvarande finns inget slut i den gulsvarta tröjan för 33-åringen, även om han aldrig lär guldboll lär komma i närheten av någon guldboll.

Derby-hetta

Trots om förutsättningarna är vitt skilda från 80-talet jämfört med idag, handlar det fortfarande om att lita till stabila mittbackar som fundamentet för seger i stora matcher, såsom en ”Dala” eller Per Karlsson. Hettan på Nationalarenan var påtaglig, inte minst för anfallaren Henok Goitom som spelade med feber och så briserade allt i ett bråk i slutminuterna där Kofi Adu utvisades. Nerver på helspänn och en stämning som fick hela stället att koka, gunga och stundtals explodera. Ett vanligt Stockholms-derby, helt enkelt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *