AIKs fem bästa spelare genom tiderna

Få klubbar har ett lika mäktigt galleri av stora fotbollsspelare genom tiderna som just AIK, åtminstone ur nordiska mått mätt. Så även om de regerande svenska mästarna har ett oerhört starkt lagbygge idag är det ingen av dessa som platsar bland de fem främsta spelarna genom tiderna.

Åtminstone inte ännu. Tiden får utvisa om några av dagens lirare har förmågan att ta klivet in bland historiens stora.

Populära mästare

Supporterskap handlar ofta om nostalgi, men för AIK är nuet minst lika intressant. Nykorade svenska mästare och en gigant på frammarsch, som syns och hörs överallt. En vinnartrend som resulterar i alltmer ökat intresse för vår lokala fotboll. På läktare såväl som i tv-sofforna följer trogna fans den action som pågår på planen. Svensk fotboll med AIK i spetsen är populärare än någonsin, vilket inte minst kan mätas på tvmatchen.nu där supportrar och fans enkelt tar del av en översikt som informerar om fotbollssändningar och där AIK ligger högt i listan över de mest eftertraktade matcherna.

Glansåldern på 1950-talet

I slutet av 1950-talet var fotbollen het, vilket ju var i efterdyningarna av vårt eget hemma-VM 1958, där vi tog oss hela vägen till final. Något som hade byggts upp tack vare en efterkrigsgeneration av spelare där flertalet höll världsklass. En rad svenska fotbollsspelare blev proffs utomlands och gjorde många gånger ett legendariskt avtryck i ligor som exempelvis den italienska. Detta gav givetvis effekt även på publiksiffrorna i Allsvenskan och för AIK.

Vändningen på 1990-talet

Därefter följde en vändning då intresset för svensk fotboll till slut nådde bottennivåer i början av 1990-talet, men åter var det herrlandslaget som väckte en slumrande fotbollskultur i och med EM-semifinalen 1992, men framförallt VM-bronset 1994.

AIK blev en av de klubbar som gick i bräschen och vars supporterkultur åter blommade ut till de otroliga nivåer vi ser idag med publiksiffror som når och kanske även slår 1950-talets storhetsperiod.

Men vilka är då dessa legendarer som burit AIK genom åren? Ja, det är en nästan omöjlig fråga att svara på, men låt oss lyfta fram fem av dem.

5. Krister Nordin (1992-99, 2002-2004)

En mittfältsfighter med stort AIK-hjärta. Tar femteplatsen i hård konkurrens med mittbacken Sven “Dala” Dahlqvist, den senare med betydligt fler landskamper och även fler säsonger (13 st) än Nordin, men lyckades inte ta Gnaget till mer än en seger i Svenska cupen (1984/85). Nordin har däremot två SM-guld (1992 samt 1998) och tre cuptitlar (1996, 1997 och 1999).

4. Daniel Tjernström (1999 – 2013)

Ingen har gjort fler tävlingsmatcher för AIK än “Tjerna”. Han avgjorde dessutom Allsvenskan 2009 med det avgörande målet mot IFK Göteborg. En mittfältare som bar AIK under många säsonger. Ett SM-guld (2009) samt två cupsegrar (1999 samt 2009).

3. Johan Mjällby (1984 – 1998, 2006)

Det är svårt att finna en mer utpräglad vinnarskalle än Johan Mjällby, vilket givetvis inte gick supportrarna förbi, då inställning alltid är grunden för popularitet. Bommade guldsäsongen 1992 på grund av en skada, men var tongivande när SM-guldet bärgades 1998. Dessutom svensk cup-mästare 1996.

2. Kurt “Kurre” Hamrin (1949- 55)

En av de stora världsstjärnorna som gjorde Sverige till en stolt fotbollsnation under 1950- och 60-talen. Gjorde ett historiskt drömmål när Sverige besegrade Västtyskland i VM-semifinalen 1958. Är en legendar i Italien och en av de finaste spelare som Sverige producerat. Det blev sju säsonger men inga titlar i AIK, men det är en världsstjärna som definitivt tar plats som en av de allra främsta i Gnaget.

1. Nebojsa ”Nebo” Novakovic (1997 – 2001)

Teknisk och löpvillig med förmågan att göra vackra mål. Dominerade inte minst mot storlag som FC Barcelona i Champions League. Att ”Nebo” stannade i AIK, trots att hans spel många gånger låg på en nivå som hade fungerat i de stora ligorna, är ett lysande exempel på var hans hjärta fanns. Dessutom tränare i klubben efter karriären. Ett SM-guld (1998) samt två cuptitlar (1997 och 1999).

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *