Kort genomgång av AIK:s historia för nybörjare

Fotboll är en stor sport i Sverige och dominerar medias bevakning av sport under sommarhalvåret när de stora matcherna spelas. Journalisterna följer lag och spel i detalj och varje match bevakas intensivt. Många matcher är utsålda och särskilt de stora derbyna i Stockholm väcker stort intresse och känslor.

För den som inte är insatt i fotboll kan det vara nyttigt med en genomgång av ett stort fotbollslags historia. En sådan genomgång kan göra det lättare att förstå de känslor och den passion som klubbens svart-gula färger väcker hos både supportrar av AIK och de som inte är supportrar av AIK.

För den som är turist i Stockholm och promenerar genom Humlegården samma dag som AIK möter Djurgården på Stockholms stadion kan det bli en chock när supportrarna drar fram i följe av polisen och journalister. Ibland kan det också bli gruff mellan de bägge lagens supportrar.

Den här artikeln syftar till att ge en bättre förståelse av historien bakom en av Sveriges absolut största idrottsföreningar – Allmänna Idrottsklubben, AIK.

Isidor Behrens och grundandet av den Allmänna Idrottsklubben, AIK.

Den Allmänna Idrottsklubben, förkortat AIK, grundandes på Norrmalm i centrala Stockholm av en man som hette Isidor Behrens. Isidor Behrens kom tillsammans med sin bror på idén om att grunda en idrottsförening efter att ha sprungit kapp med några andra ungdomar. Ordet ”allmänna” i namnet syftar inte på att klubben är allmän som i att den är öppen för alla och allmänheten i stort utan på att klubben har en allmän inriktning och att alla typer av idrotter kan praktiseras inom klubben.

Isidor Behrens dog 1951 och hans grav vårdas än i dag av Allmänna Idrottsklubben där han är en legend.

Positioneringen av Stockholms fotbollsklubbar

AIK har numera sitt säte i Solna som ligger strax norr om Stockholm och av många betraktas som en integrerad del av Stockholm som det uppfattas utifrån. För personer på landsbygden kan det ibland vara svårt att förstå sammanhangen mellan de tre stora fotbollsklubbarna i Stockholm; AIK, Djurgården och Hammarby. AIK är klubben för medelklassen, Djurgården för de som uppfattar sig som överklass och Hammarby för de som aldrig räknar med att vinna någonting i livet – vilket Hammarby nästan aldrig gör heller.

Djurgårdens IF betraktas rent allmänt av AIK:s anhängare som den främsta rivalen och det var också visat sig många gånger när de två lagens supportrar mötts i samband med matcher.

AIK i svenska mästerskap

Redan inom 10 år från grundandet vann AIK sitt första SM-guld i fotboll efter att ha besegrat Örgryte från Göteborg i finalen. 1902 vann AIK SM i fotboll igen, också då efter att ha slagit Örgryte i finalen.

1904 deltog AIK återigen i den svenska ligan ”tävlingsserien” och gick hela vägen till semifinal där AIK blev utslaget av ärkerivalen Djurgården. 1905 gick AIK också hela vägen till semifinal men blev då utslaget at IFK Stockholm. 1906-1910 deltog AIK också i serien men utan framgång. Framgången kom dock 1911 när AIK vann mästerskapet efter att ha vunnit finalen mot IFK Uppsala.

Från 1910 till 1924 deltog AIK i ”Svenska Serien” men vann inte. Statusen på ”Svenska Serien” ökade successivt och blev till slut viktigare än Svenska Mästerskapet.

1924 ersattes Svenska Serien med Allsvenskan, officiellt Division I. De första åren dominerades Allsvenskan av lag från Göteborg, IFK Götborg, GAIS, Örgryte IS samt Helsingborgs lag Hälsingborg IF. AIK vann för första gången Allsvenskan 1932 vilket också var sjunde gången AIK vann den högsta serien i Sverige.

Legenderna Gustav ”Gurra” Sjöberg och Sven ”Dala” Dahlkvist

Målvakten Gustav ”Gurra” Sjöberg började spela för AIK 1932 och gjorde Allsvensk debut den 31:a juli 1932 då han bara var 19 år gammal. Sjöberg spelade i AIK ända till 1950 och han spelade i hela 311 allsvenska matcher vilket står sig som ett rekord i AIK än idag. Sjöberg spelade också i svenska landslaget vid 21 tillfällen.

Masen Sven ”Dala” Dahlkvist började spela i AIK 1974 då han var 19 år. Vid den tiden var det inte många som trodde på ”Dala”, som han kallades efter både sitt efternamn och på grund av att han kom från Gagnef i Dalarna. Dahlkvist var både forward och mittback och spelade också 39 matcher för svenska landslaget vilket är rekord för en fotbollspelare som samtidigt spelat i AIK. Dahlkvist vann Guldbollen som Sveriges bästa botbollspelare 1984.

AIK ett aktiebolag

Sedan 1999 drivs AIK som ett aktiebolag där AIK fotbollsförening är den största ägaren med en kontrollerande aktiepost på mer än 50 procent. Bland övriga storägare finns flera finansföretag.

2017 omsatte AIK 215 miljoner kronor och gjorde en vinst på 46 miljoner kronor vilket är ett mycket bra resultat.

De stora källorna till intäkter och vinster för AIK är intäkter från biljetter sålda till matcherna, marknadsintäkter och centrala avtal – vilka bägge nog mer korrekt ska kallas för sponsring, försäljning av souvenirer, intäkter från restauranger med mera där intäkter från annonser på Svartgul.se samt spel och dobbel ska räknas in. Handel med spelare är också en stor del av både kostnader och intäkter för klubben.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *