AIK blir bästa Stockholmslag men utmanar man om titeln?

AIK har dominerat Stockholmsfotbollen under flera säsonger och lyckades efter en bra avslutning ta sig förbi Djurgården och knipa andraplatsen 2017. Hur långt når man 2018?

Imponerande Silly Season

Det var många som hyllade AIK:s transferfönster inför denna säsongen. Sportchefen Björn Wesström var bland andra ute och kommenterade hur stor skillnad det var denna gången när man inte bara kunde göra det bästa efter sina resurser utan faktiskt vara med och konkurrerade om riktigt intressanta nyförvärv mot ekonomiskt starkare ligor. Detta då AIK har satt sig i en bra sits ekonomiskt efter försäljningen av Alexander Isak till Borussia Dortmund.

Expressens Daniel Kristoffersson rankade Enoch Kofi Adu som Allsvenskan bästa värvning inför säsongen. Adu värvades från turkiska Akhisarspor men i Sverige känner vi framförallt igen honom från lyckade säsonger i Malmö FF med Champions League-spel. Tarik Elyounossi var av många rankad som det allra mest meriterade nyförvärvet i hela Allsvenskan med bland annat spel i Bundesliga, grekiska ligatitlar och Champions League-spel på kontot.

Lägg till Stefan Silva som kommer tillbaka efter en sejour i Palermo i Italien så förstår man att laget har förstärkts ordentligt. Åtta tränare trodde på ännu ett guld för Malmö FF inför säsongen men det fanns också sex tränare som trodde på guld för AIK.

Stark trupp

Nyförvärv i all ära men i AIK fanns också sedan tidigare en stark trupp med bland andra den nya lagkaptenen Henok Gotiom, bollskicklige Kristoffer Olsson som nu växer in i sin andra säsong i klubben, Per Karlsson, Alexander Milosevic, Nabil Bahoui, Nicolas Stefanelli och Daniel Sundgren, som är tillbaka efter en tids sjukdom. Det talar för en spännande säsong för klubben och AIK odds är värt att hålla koll på under säsongen.

Många röster höjdes om AIK:s form när man i genrepet inför Allsvenskan blev utspelade av Helsingborg, som ledde till en 1-3 förlust. Oddsen på AIK för en toppstrid höjdes nog där och då men inledningen av säsongen har ändå varit stark. Förutom den lite svidande derbyförlusten mot Djurgården i semifinalen av Svenska Cupen har man imponerat och inlett Allsvenskan med tre raka utan förlust. Det enda poängtappet kom borta mot regerande mästarna Malmö FF och den matchen följdes upp med revansch mot Djurgården när en komfortabel 2-0 seger gav tre poäng.

Att slå en taggad nykomling i form av Dalkurd med 2-0 i hemmapremiären var också ett styrkebesked, dessutom i en match där spelet inte stämde till hundra procent. Sådana segrar brukar innebära att ett lag tar sig långt och att vinna när spelet inte stämmer har alltid varit viktigt. Hur många gånger har exempelvis inte vinnarna av VM-guldet startat trögt i gruppspelet för att bara växa och växa?

Flera målskyttar

Man märker att det finns bred kompetens i truppen. Fem olika målskyttar ligger bakom de fem mål AIK gjort i Allsvenskan. Rasmus Lindkvist, Elyounoussi, Goitom, Saletros och Robert Lundström. Efter derbysegern mot Djurgården skriver också Simon Bank på Aftonbladet att AIK kan ha hittade väldigt mycket i sitt spel. AIK oddsen kanske helt plötsligt sänktes rejält. Bank syftade bland annat på det väl synkade spelet mellan Adu, Olsson och Bahoui på ett starkt mittfält där AIK ofta skapar sig ett övertag. Exempel på en bred och vass trupp är att en duktig spelare som Ahmed Yasin hittills mest har fått agera inhoppare efter att ha startat i premiären. Mot Djurgården var också spelare som Denni Avdic, Nicolas Stefanelli och Saletros på bänken.

Tätt spelschema väntar

Redan den 18 april är det dags igen för AIK då man åker till Örebro. Ett ÖSK som också är obesegrade i Allsvenskan efter en vinst och två kryss. Kort därefter väntar klassikermöte med IFK Göteborg innan man får drygt en veckas vila. Det krävs poäng i båda de matcherna för att behålla serieledningen. För visst kan AIK utmana om SM-guldet och tysta 24% av de allsvenska spelarna som trodde AIK skulle bli säsongens besvikelse.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *