Fotbolls VM 2018 i Ryssland

Det har väl inte undgått någon att Sverige har stått för en makalös insats i ett VM-kval som har visat hur bra Sverige kan vara när laget är större än jaget. Ett Svenskt landslag utan landets största stjärna genom tiderna (kanske), en manager utan internationell erfarenhet vars största bedrift var ett SM Guld med Norrköping efter 5 år som huvudtränare där, en grupplottning som var mindre än gynnsam.. Sverige hade många frågor att svara på och allt att bevisa. Resultatet? Bättre än på länge!

 

Det svenska landslaget utan sin stjärnspelare blev ett kollektiv där alla kämpar för varandra. Den ganska oerfarna managern implementerade en speciell “code of conduct”, ett speciellt betéende för att få representera landslaget. Janne har varit stenhård med regler, moral, och uppförande. Inte minst har han gjort något som relativt få landslags managers gjort på ett tag, han kikade inåt. Han tog en rejäl titt på vad som låg inhemskt innan han började importera stjärnorna som redan är ett namn och ge bort platserna baserat på status.

 

Grupplottningen var också en grej. En tuff grupp med både EM och VM vinnare och 2 lag som på pappret är klart starkare än Sveriges, samt ett lag som vi bör vara jämlika med på en bra dag.

 

Till slut stod vi där en kall novemberkväll, på San Siro i Italien, efter att ha besegrat ännu en nation som på pappret är övermäktigt. Efter 180 minuter hade Sverige kämpat sig fram, som ett kollektiv, till resultatet 1-0. Ett resultat som fick anrika Italien att missa ett VM för första gången på drygt 60 år.

 

Sverige till fotbolls VM 2018!

Det ser mer positivt ut än det har gjort på.. tja, någonsin kanske. Sverige besegrades endast tre gånger i kvalet, förlusterna var bortamatcher mot Frankrike, Holland, och Bulgarien. Minst framgångsrika resultatet var hemma mot Holland då vi spelade 1-1. Holland tog 4 av 6 poäng mot oss, och ändå är det vi som får spela i sommarens stora event då vi hade bättre statistik över gjorda och insläppta mål. Stort tack till Luxemburg som föll samman!

 

Det var väldigt länge sedan Sverige vann en fotbollsmatch med 8-0. Var det för att Luxemburg var dåligt eller för att det Svenska laget manglade sönder sitt motstånd? Vi tror på det senare. Sebastian Larsson är hetare än någonsin. Emil Forsberg levererar match efter match. Andreas Granqvist har vuxit sig till en av de bästa backarna vi har haft i modern tid. VNL är den talangfulle ynglingen som kompletterar det svenska mittlåset där bak, ett mittlås som står stabilt i det blåsigaste av väder. Det är många spelare som har visat framfötterna i detta nya landslag med en gammaldags känsla av enighet, uppoffring för varandra, och eget ansvar. Tre gammaldags svenska dygder som vi har saknat, något som är svårt att hitta i dagens Sverige.

 

Förbundskapten Janne Andersson valde att experimentera med sina uppställningar i de två träningsmatcherna innan VM kickar igång den 14e juni klockan 19.00 svensk tid, Ryssland mot Saudi Arabien. Fram tills dess finns det massor av bra läsning inför VM 2018 som du kan ta del av. Information och kuriosa, något som kan komma väl till hands under sommarens event då det ofta går att vinna lite kul priser på att svara rätt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *