AIK:s mest ikoniska spelare: Legender som format klubben

Något som diskuterats flitigt på Svartguls forum är vilka som är lagets mest ikoniska spelare genom tiderna. Att komma fram till något definitivt svar är förstås oerhört svårt, men vi har försökt vårt bästa och samlat ihop fem av de absolut största legenderna som finns. Fortsätt läs så får du hela listan.

5. Henok Goitom

Först ut på listan har vi en legend vars kapitel i AIK:s saga avslutades 2021 med ett riktigt crescendo. Henok Goitom är en målgörare som lyckades uppnå siffror vi inte sett på nästan sju decennier och som kan representera hela den första tiden på Friends Arena. Trots att det inte var han själv som gjorde det första målet så var han ytterst involverad. Med mer än ett hundra totala mål stod det klart att Henok inte bara var en målskytt av yppersta klass, utan också en spelare vars talanger var så mycket mer än siffrorna på resultattavlan.

De säsonger som bäst illustrerar hans fotbollsbriljans var utan tvekan 2015 och 2018. Under dessa år hade man kunnat argumentera att han inte bara var AIK:s bästa spelare, utan hela Sveriges bästa. Med förmågan att både hitta nätet och lyfta spelarna runt sig så har Henok satt en standard som kommer att talas om för generationer av AIK-fans.

4. Ivan Obolo

På fjärde plats hittar vi en spelare vars namn borde vara bekant för varje AIK-supporters öron – Ivan Obolo. Även om hans tid i AIK kanske var kortare än andra, var hans närvaro i laget ständigt påtaglig och konsistent. Med en unik förmåga att lyfta sina lagkamrater till nya höjder framstod Obolo som en mästare på planen. När Obolo sprang fram mot målet så fick man direkt en spänning i kroppen som bara kan liknas med när man är på väg mot en riktigt stor vinst på ett casino. Likt när bonusrundorna drar igång så visste man med säkerhet att det nu skulle hända något riktigt speciellt.

Det kan mycket väl argumenteras att hans konsekvent höga prestation kanske inte har något motstycke i klubbens anrika historia. 2009, ett år som gnistrar i guld i AIK:s minnesbok, var Obolo starkt bidragande till framgången, särskilt under de tidiga månaderna när han tycktes ha ett magiskt förhållande till nätet.

3. Mohamed Bangura

På tredjeplats hittar vi Mohamed Bangura som tar en välförtjänt plats som en av de mest ikoniska stjärnorna i AIK:s långa historia, särskilt när vi blickar in i 2000-talets skede. Banguras unika trilogi av perioder i klubben är ett tecken på hans oskiljaktiga band med Gnaget. Året 2010 kommer alltid att minnas som den period då Bangura praktiskt taget bar laget på sina axlar, med hans skicklighet att avsluta, sitt taktiska skarpsinne, hans förmåga att röra sig genom motståndare och hans anpassningsbara spelstil.

Hans återkomst till laget innebar en rad lysande uppvisningar, särskilt på den europeiska arenan, där han återigen bevisade sin klass. I hans sista session hos klubben fortsatte han att skina, cementerade sin plats som en av de mest ikoniska spelarna för det moderna AIK. Och även om han nu står som den tredje, är hans avtryck i klubbens historia obestridligt djupt.

2. Vadym Jevtusjenko

När Vadym ”Vadde” Jevtusjenko först satte sin fot i AIK under 80-talets slutskede, kände många att han bar på en särskild gnista som klubben länge törstat efter. Det kan ha tagit några säsonger för honom att helt synkronisera med lagets puls, men när den symbiosen äntligen skedde, var resultatet inget mindre än magiskt. Givet hans tidigare framträdanden på den stora scenen var det inte överraskande att se honom glänsa. Vid 1992 års triumf var det hans namn som glittrade mest intensivt. Även om han här tar silverplatsen bakom en annan legendar, får vi inte förlora synen på den stjärna han verkligen var.

1.   Kurt Hamrin

Kollar man på AIK:s rika fotbollshistoria kan man inte annat än nämna Kurre Hamrin. Många av oss fick aldrig personligen se den stolthet och elegans som denna fotbollsikon förde med sig, men vi har fått höra historierna återberättade tusentals gånger. Efter att ha charmat fotbollsvärlden med ett glittrande VM-silver och lysande spel i Italiens elitlag, var det hos AIK han verkligen skapade magi. Han satte Solna på fotbollskartan med en kantteknik som var mer konst än sport.

Han var inte bara en spelare – han var en inspirationskälla, en ledare, ett ansikte för en hel era. I flera säsonger var han det hans namn som ekade på läktarna. När vi tänker på AIK:s största ögonblick, tänker vi ofta på Kurre. AIK:s och en av Sveriges absolut största legender genom alla tider, helt enkelt.

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *