Hur mycket sämre än förväntat har AIK presterat i år?

Det är ingen hemlighet att AIK presterade dåligt under årets upplaga av Allsvenskan. Laget kom på 5:e plats, vilket är betydligt sämre än vad som förväntades av laget under början av säsongen. De förstärkte starkt med John Guidetti på topp, och var enligt många ett av de lag som förväntades komma högst upp i ligan. Men så blev inte riktigt fallet.

Vad hände egentligen? Vad gjorde de fel? Hade de bara otur? Det ska vi titta lite närmare på i den här artikeln.

AIK gjorde för få mål

Totalt sett gjorde AIK 45 mål den här säsongen, vilket är 24 mindre än vad de vinnande Häcken producerade. Det räcker helt enkelt inte. De hade varit tvungna att producera nästan ett mål till per match i snitt för att komma upp i samma nivå.

AIK har ett bra anfall med John Guidetti som spets, men det räckte helt enkelt inte den här gången. Deras mittfältare och försvarsspelare har även skicklighet nog att producera bättre anfallsspel, men det är onekligen något som inte stämde i spelet den här säsongen.

Om du har på känn hur AIK kommer att prestera under den kommande säsongen kan du satsa på hur många mål de ska göra. Detta finns tillgängligt via betting på William Hill, tillsammans med massvis med andra olika typer av odds.

Har de haft otur?

Det går att argumentera för att AIK har haft en del otur den här säsongen. De har bränt några chanser som lika gärna kunde ha suttit i kassen, samt borde möjligtvis ha producerat ett flertal mål den här säsongen. Men det går även att argumentera för att de har haft tur i ett flertal situationer, och bra lag skyller inte på tur och otur. Därmed vill vi gärna ta bort tur/otur från den här ekvationen.

De har en stjärnspäckad trupp, men det räcker inte

AIK har en otroligt stjärnspäckad trupp med John Guidetti, Mikael Lustig, Sebastian Larsson och Alexander Milosevic, med flera. Men det räcker inte med att vara klassad som stjärna, man måste även leverera på planen. Även om vissa av dessa spelare presterade ganska bra, nådde de inte riktigt upp till sin stjärnglans under de 30 matcherna som spelades i ligan.

Vad krävs för att de ska konkurrera om de högsta positionerna i ligan under den kommande säsongen?

Det krävs en hel del förändringar om de vill kunna konkurrera om de högsta positionerna i ligan under den kommande säsongen, exempelvis:

Bättre samspel med anfallarna

Samspelet med den anfallande delen av truppen har inte varit särskilt bra den här säsongen. Laget producerade endast 45 mål, vilket inte räcker om man vill vara ett lag som konkurrerar om de högsta positionerna.

Därmed måste de jobba lite extra på detta på träningarna, och se till att John Guidetti och resterande anfallare vet vad de ska göra, samt att resterande spelare vet hur de ska få fram bollen till de målproducerande spelarna.

Täppa till försvaret

AIK misslyckades inte bara med att göra mål den här säsongen, de släppte även in alldeles för många. De släppte in hela 36 mål, vilket inte är i närheten av så bra som krävs om man inte gör fler än 1,5 mål per match i snitt.

Därmed måste de även jobba lite på sitt försvarsspel, samt se till att alla spelare jobbar hem under de mer pressande situationerna.

Spela som ett lag och fokusera mindre på enskilda spelare

AIK är ett lag med många stjärnor, exempelvis superstjärnan John Guidetti. Därmed är det inte särskilt konstigt att en stor del av fokuset har riktats mot honom, vilket mycket väl kan ha förstört för AIK den här säsongen.

De måste börja spela och fungera mer som ett lag, snarare än att fokus ligger på enskilda spelare.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *