AIK i Europa

Fotbollen kan rulla vidare
AIK som nu går in i den andra kvalomgången har lottats att möta det ukrainska fotbollslaget Vorskla Poltava i Conference League. Tillsammans med de övriga svenska lagen som baseras på förra årets sluttabell i Allsvenskan – det vill säga andra, tredje och fjärde som utöver AIK var Elfsborg och Djurgården. För att nå själva huvudturneringen krävs det seger i tre dubbelmöten. Djurgården skall spela mot Kroatiska laget Rijeka medan Elfsborg möter norska Molde.

Man kan titta på några av Sveriges bästa bettingsidor för att se hur stor chansen uppskattas vara för vinst för att få en bild av hur fansen tror att mötet kommer att sluta. Fotbollen kan framstå som obetydlig när ett krig pågår som nu i Ukraina, men då är det snarare resultatet som kan framstå som obetydligt. Men för de spelare som har fotbollen som yrke och alla de fotbollsfans världen över är fotbollen oerhört central i livet.

Vorskla Poltava spelar i den ukrainska toppligan men har inte kunnat spelat tävlingsmatch sedan 2021 i december månad. Sedan Ryssland startade sin invasion av Ukraina har fotbollen fått stå tillbaka. Men nu väntas laget kunna ställa upp i Conference League men frågetecken finns kring vilken spelartrupp som kan närvara. Att klubben kan ställa upp med ordinarie trupp är inte troligt då flertalet spelare fått rycka in i den ukrainska armen för att tjänstgöra samt att Poltavas utlandsproffs ännu ej fått signaler om de kan kunna spela matcherna.

Poltava är en stad i Ukraina som ligger i den mellersta delen av Ukraina med ett invånarantal på cirka 300 000 människor. Laget har försökt träna fotboll som innan kriget utbröt men när ljudet av missiler och flyglarm hörs får man snabbt avbryta träning och söka skydd. Staden har enligt uppgifter än så länge inte invaderats men lokalbefolkning har till exempel stöttat landet genom att tillverka egengjorda vapen och även byggt skyddsbarriärer för att hålla fienden borta.

Matcherna har nu äntligen spikats och planeras att gå av stapeln den 21 juli och 27 juli. Bägge matcherna kommer att spelas i Stockholm Sverige, dels på Stockholmsarenan (Tele2 arena) och den andra matchen på Friends arena i Solna. Uefa har varit mycket tillmötesgående och förstående då de inser att det är en svår situation och att det som i vanliga fall är standard måste man nu hitta lösningar för att se till att matchen skall kunna spelas och att fotbollen måste få vara levande i allra högsta grad!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *