AIK:s chanser till Allsvenskt guld 2021

Allsvenskan har kört i gång och AIK som gjorde en katastrofsäsong 2020 med att bara bli nia, kommer till denna säsong med förhoppningar om att vara med och slåss om guldet – Eller åtminstone bli bättre än förra säsongen. Vart är den anrika Solna klubben på väg och hur ser vi på säsongen? Kommer AIK vara med och slåss om guldet? Här kommer våra tankar kring det alltid lika heta ämnet AIK.

 

Säsongen 2020

Det var en katastrofsäsong ur alla synvinklar för en AIK:are 2020. Med en nionde plats blev det ett riktigt turbulent år. Tränaren Rickard Norling fick sparken och Bartosz Grzelek fick ta över för att rädda ett AIK som såg ut som ett sjunkande skepp. Nu klarade man kontraktet med god marginal där det till sist blev elva poäng ner till kvalplatsen. Men varför blev det då så här? Ja allt skylldes givetvis på Norling som plötsligt skulle gå över till att spela en mer attraktiv fotboll som innebar att han gick ifrån sin trygghetszon som ledare. Här har de styrande i AIK en stor anledning varför det gick som det gick. Med stor inkompetens var pengarna plötsligt slut i den anrika Solna klubben, stora pengar som man bland annat fått av att man sålt spelare. Nu skulle det satsas på egna produkter och med det ett nytt sätt att spela. Då AIK har en relativt dålig ungdomsakademi för de äldre spelarna så var detta givetvis inget lyckat drag. Nu var det dock inte Norling själv som ville detta, utan det kom från de styrande uppe på chefsnivå. Ett beslut som kunde kosta AIK en plats i Allsvenskan. Norling blev syndabock, men allt blev bra till sist och nu kan det bara bli bättre inför 2021.

 

Hur ser det ut för AIK inför säsongen 2021?

Vi har nog alla varit lite oroliga att det ska bli ännu en dålig säsong för AIK, men plötsligt ser det lite mer stabilt ut i alla fall bakåt. Med en i sista stundvärvning av Alexander Milosevic som brutit sitt kontrakt med danska Vejle har det kommit in stabilitet i det bakre ledet. Alexander är som mittback verkligen en ledarfigur som behövdes. Tillsammans med Mikael Lustig, Per Karlsson och Sotirios Papagiannopoulos, så har man skapat sig en riktigt bra grund defensivt. Här finns det dessutom fler spelare som vill spela från start och konkurrens är alltid något positivt.

På mittfältet huserar den gamle Sebastian Larsson, men som han gör det, med en envishet som en åsna arbetar han över stora ytor och tillsammans med Bilal Hussein, Nabil Bahoui, Ebenezer Ofori, Filip Rogic och unga jättelöftet Tom Strannegård så ser det verkligen ljust på AIK mittfältet. Att Sebastian fortfarande är en av allsvenskans bästa mittfältare visar han genom att också vara kapten i det svenska fotbollslandslaget. Hans frisparkar och hörnor kommer skapa mycket chanser för AIK:s anfallsspel.

I anfallsspelet ser det dock mindre ljust ut och det är här AIK kommer få problem i år. Den gamle sege Henok Goitom spelar ännu en säsong och är självskriven bara för att det faktiskt inte finns så mycket bra spelare att tillgå i anfallet. Med pengaproblem så är Henok en nödlösning som kommer vara det problem som AIK kommer få kämpa med hela denna säsong. Henok som varit en riktigt bra fotbollsspelare håller tyvärr inte längre allsvensk klass, det kan kosta AIK ett eventuellt SM–guld eller topplacering.

 

Kan AIK ta SM – Guld 2021?

Ja om man visste svaret på denna fråga så skulle man vara en visman. Kollar man på hur spelbolagen satt upp oddsen för AIK:s chanser att ta SM-guld, är det inte en positiv bil. En majoritet av alla spelbolag som finns på Casinofox.se har AIK som 6:e – 7:e lag att kamma hem årets Allsvenska mästerskap. Men vad vet bettingbolagen?

AIK är i ett dåligt ekonomiskt läge där man inte har råd att värva en riktigt bra anfallare och detta kan kosta guldet. Att man ska vara sämre än Hammarby kan vi absolut inte se, ett Hammarby som ännu en gång har singlat upp som en favorit till guldet. Så varför skulle då inte AIK kunna ge sig in i striden om guldet? Det kan man absolut men det finns två saker som oroar. Det är som vi tidigare skrivit anfallsspelet, här kommer man ha stora problem. Men det är också tränaren Bartosz Grzelek som styrs uppifrån och tyvärr mer är ett styrt sprattel docka som inte får ta egna beslut. Och då okunskapen uppifrån styrs av ledare som inte har den rätta kunskapen kan detta bli ett stort problem för AIK 2021.

Hade Bartosz Grzelek fått styra själv och man fått in en eller två anfallare så hade AIK varit ett lag som slagit om SM–guldet 2021. Nu kommer man trots detta vara topp fem och här kan man utmana om att vara i alla fall Stockholms bästa klubb tillsammans med Djurgården som ser riktigt starka ut även 2021. Defensivt och på mittfältet håller man toppklass, här vinner man matchen i matchen mot de andra lagen och det avgör en topplacering.

 

Summering

Fel ledarskap från styrelserummet styrde AIK åt fel håll 2020 och det höll på att kosta ett allsvenskt kontrakt. Fel ledarskap från styrelserummet 2021 kommer att kosta AIK SM–guldet 2021. Om man ser över detta så kan den fina stolta Solna klubben bli en het utmanare till Malmö FF och de andra som jagar guldet. Men för detta behövs det en eller två riktigt bra anfallare. Utan dessa förändringar så ska man kunna bli topp fem, men då måste Bartosz Grzelek få bestämma vilka som ska spela och hur man ska spela.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *