Tröjorna som är hissade i taket

Vi befinner oss i tider där sport har blivit en bristvara. Coronaviruset har lamslagit både idrottsvärlden och hela samhällen, och på sportkanalerna rullar gamla repriser. I stunder som dessa, av karantän och social distansering, är det ett gyllene tillfälle att luta sig tillbaka och minnas det som en gång varit. 

 För oss sportälskare är det givetvis en plåga att så många sportevenemang och matcher har fått ställas in eller flyttas till senare datum. Vi har sett det i fotbollen och vi har sett det inom ishockeyns värld. De aktiva betten är inte lika många, men på spelsidor som snabbare betting finns det fortfarande en hel del sport att spela på för den som är intresserad av att lyfta blicken från fotbollsplanen och hockeyrinken. I tomrummet av säsongavslutningen får vi istället blicka tillbaka till forna tider och hockeyn som en gång var. 

 I den här artikeln tittar vi tillbaka på AIK-profilerna som fått sina tröjor hissade och minns dem med värme.

Leif Holmqvist

“Honken” var tillsammans med Bert-Ola Nordlander (se nedan) den första AIK:are att få sin tröja hissad. I samband med Globens tioårsfirande 1999 hissades “Honkens” och Nordlanders tröjor tillsammans tröjorna för tre Djurgårdsprofiler. 

“Honken” gjorde 269 seriespelsmatcher för AIK under 60- och 70-talet och är en av ytterst få spelare som tilldelats den prestigefyllda Guldpucken två gånger. 

I dag minns svensk hockey Leif Holmqvist bland annat genom Honkens trofé/Honken Trophy som varje år delas ut till årets målvakt i svensk ishockey. 

Bert-Ola Nordlander

Nordlander fick alltså sin tröja hissad samtidigt som “Honken” och var även han en av AIK Hockeys legendarer från 60- och 70-talet. Likheterna stannar dock inte där; även Nordlander mäktade med exakt 269 matcher i seriespel för AIK under sin karriär.

Den forne AIK-kaptenen var bland annat den förste från föreningen att vinna Guldpucken, och han kammade även hem sju VM-medaljer, varav ett guld under sina framgångsrika år i svensk hockey.

Peter Gradin

2004 var Peter Gradin näst ut att få sin tröja hissad i taket. Gradin var en given addering som AIK:s bäste poänggörare genom tiderna, med 237 mål och 229 assist. 

Gradin hann även med att göra hela 530 matcher för klubben. 

Mats Thelin

Först efter ett uppehåll på över 10 år var det dags att hissa nästa tröja – denna gången Mats Thelins. Under AIK:s födelsedagsfirande 15 februari 2015 fick Thelin se sin tröja i taket på Hovet. Thelin spelade 351 seriematcher för klubben under 70-, 80- och 90-talet.

Thelin har bland annat två SM-guld med AIK och 2009 kunde vi dessutom se honom delta i tv-programmet Robinson. 

Leif Holmgren

2017 fick Leif Holmgren, med sina 444 matcher i AIK, sitt namn och nummer hissat till Hovets tak. Även Holmgren mäktade med två SM-guld med AIK under karriären, och utöver det samlade han på sig 80 matcher i herrlandslaget under vilka han kammade hem både ett VM- och ett OS-brons.

Rolf Edberg

Rolf “Råttan” Edberg var näst på tur att få sin tröja hissad på AIK:s födelsedag. För drygt ett år sedan fick han se nummer 10 med sitt namn hissas i taket. På sin meritlista från sin tid i AIK har “Råttan” både ett SM-guld och en Guldpucksvinst. 

Ulf Nilsson

Den senaste profilen att få sin tröja hissad är Ulf “Lill-Pröjsarn” Nilsson vars tröja fick ta plats i Hovets tak så sent som i januari 2020. Förutom att få sin tröja hissad i taket av AIK så har “Lill-Pröjsarn” efter sin karriär även förärats med en plats i NHL-laget Winnipeg Jets hall of fame.

 

I ovissa tider som dessa är det lugnande att blicka tillbaka på stunder då tröjorna som är hissade i taket bars av våra legendariska profiler på isen. Förhoppningsvis kan vi om några månader se fram emot en säsongsstart som inte störs av någon pandemi. 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *