AIK:s stora chans att dra ifrån Djurgården

AIK har nu chansen att bryta sig loss från den ständige rivalen Djurgården. Tvillingderbyt mellan de så kallade tvillingklubbarna är vida känt. De båda lagen grundades samma år, närmare bestämt 1891, med bara tre veckors mellanrum. Supporterföreningarna bildades också samma år – både AIK:s älskade Black Army och Djurgårdens Järnkaminerna startade år 1981. Matcherna mellan AIK och Djurgården toppar ofta Allsvenskans publiksiffror. Tvillingklubbarna liknar också varandra på flera sätt. De har till exempel vunnit elva ligatitlar var. Förra helgens match mellan AIK och Djurgården följde i samma spår och slutade oavgjort, 0–0, och rivaliteten dem emellan har nog aldrig känts starkare. Direkt efter matchen var besvikelsen stor, trots att AIK leder Allsvenskan med flera poäng tillgodo mot IFK Norrköping, som ligger som nummer två.

Matchen var en spännande historia, där AIK hade flera lägen som aldrig gick i mål. Både spelarna själva och tränaren Rickard Norling var besvikna över det egna lagets insats. Norling menade på att motståndarna Djurgården saknade lägen, men att det egna laget AIK hade några chanser som de spelade bort. Alexander Milosevic anklagade Djurgården för att bara spela långa bollar, men var mest irriterad över att AIK-spelarna själva tappade bollen helt i onödan vid ett flertal tillfällen. Det var också Alexander Milosevic som var mest nära att spräcka nollan i matchen förra helgen, så frustrationen över de uteblivna målen är lätt att förstå.

Det har gått bra för AIK under en lång tid. Historiskt sett har AIK länge legat i Allsvenskans toppskikt och skvalpat. Faktum är att de har spelat absolut flest säsonger i Allsvenskan av alla fotbollslag i Sverige. Stockholmslaget har bara uteblivit från ligan fyra gånger sedan Fotbollsallsvenskan startade år 1924/1925. Vid dessa tillfällen har de istället spelat i den näst högsta serien. År 2005 skedde det senaste fallet och då spelade laget i Superettan istället. Alla gånger som AIK har åkt ur Allsvenskan har de tagit sig tillbaka upp lika snabbt igen, ofta med bra resultat dessutom.

Förutom under de få säsonger som AIK inte har spelat Allsvenskan alls, har resultaten varit stort imponerande. Sedan slutet på 1990-talet har de som sämst slutat som 5:a i Allsvenskan (bortsett från två mörka år – 2004, då de kom på plats nummer 13, och 2010, då de kom på plats nummer elva). Det är med andra ord lätt att förstå varför AIK är topprankade att vinna årets version av Allsvenskan. I kombination med den nuvarande säsongens insatser är saken nästintill glasklar. Att AIK har spenderat största delen av säsongen i ligans toppskikt innebär att oddsen för ligavinst är relativt låga. Om du vill spela på fotboll hos 888sport ligger oddsen just nu på 50/1. Stockholmslaget är inte långt ifrån att vinna titel nummer tolv och krönas som kungar i Allsvenskan.

Om AIK svarar på favoritmarkeringen hos spelbolag som 888sport, där de förväntas vinna Allsvenskan med hög sannolikhet, kan de äntligen göra sig fria från den ovälkomna tvillingen Djurgården. En vinst skulle istället cementera AIK:s plats som det mest framgångsrika fotbollslaget i Stockholm.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *